Saturday, October 31, 2009

hari ini..bila?...

hari ini aku stady ngan diurg...diurg?..(keep it secret)..bljr kurang!..byk on9.mendownload!..hahaha..mcm kurang jak..pa y kurng?..haha..nda abes2 bertanya...pa ya!..ha!..aku pg membeli gula2..jaw..d mn?..rasia..
aku mo stady sej China..tap mcm mls..bab sej China bknnya susah pon..kena igt tahun kejadian..nm2 urg y terlibat jak!..bg ak la..peristiwa 2 mcm ingat suda..tap slalu jg lp..hahaha..ha!..1 lag!..aku rindu..rindu?...ngan sepa?.. ngan mamaku la!..hehehe~~

Tuesday, October 20, 2009

aku kontra!...

hrmm..lama juga aku nda lawat blog ku ne...sepatutnya d cne la aku meluahkn perasaan ku tapi aku mls kali mo kasi taw..aku kontra!..pa mksdnya 2!..aku pon nda taw..tap aku rs lain sudah..pa y lain?..timbul pula soalan lain..ntah la..aku pon bingung..pa y aku mau sebenarnya..ha!..1 jak aku mau..aku mau kebahagiaan..tap mcm mn?..solat la..minta doa..i2 pon nda taw..hahaha...aku sdg bermain ngan perasaan sdiri..knp?..aku pon nda taw..aku buntu..pa y aku buntu?..susah jg jad bdk sej..tepksa tyn2 diri sendiri..aku kontra..balik lag..pa sebenarnya y aku mo bgtaw ya!..ha!..aku kontra sm dia kali..btul la!..sepa dia?..adalah 2!..aku mcm mo kuar jak dr upsi ne cpt2..aku mcm nda mo pijak lag ne upsi..upsi?..knp upsi?..tekanan kali...nda pa..nda lm lagi abes..aku mo kasi abes cpt2..tgl brpa lama lag aku pijak upsi..pas2..bye2 la..mest aku rindu sm kwn2 ku..nda pa..bule jmpa jg..kalo suda ada kerjaya masing2..insyallah bule jmpa jg 2!...tap aku belum lagi jwb y btul2 knp aku kontra ya!..nant la aku cerita lagi..aku mls mo pkr..mesti senyum slalu..hehehe~~~

Saturday, August 22, 2009

...ceRita LawaK urG TiringgaNu..


20 September 2007 Samekong dan salang sejahtera. Sini saye ade satu cite untuk pengajarang semue. Bagi sape-sape yang nok gi interbiuw dang ade niat nok nippu mase interbiuw tu, ingat- ingatlah cite ni. Kisoh benar ni tau bukang rekaang!!!

Beberape hari yang lepas, satu temuduge kenaikang pangkat telah dibuat oleh saloh sebuoh anok syarikak TNB. Biaselah kang kalu nok naik pangkat mestilah duduk ujiang bertulis dang lepas tu barulah ujiang bercakak pulok (temuduga lah tu) test suare lah pulok. Dang dalang rama-rama yang terpilihtu ade tige kawang kite dari Tranung telah dipilih untuk di temuduge. Kebetulang pulok tige kawang kite ni adelah peserte ketige yang pertame. Ape lagi debor peruk lah kawang 3 orang nih. Kawang yang nombor satu mule la merungut, (kene bace ikut loghat terengganu!)

“Baru je sapa sini, letih tok hilang lagi, doh bale baru sapa pulok”.

Sampuk pulak kawan yang kedue ni…. “mapuh kite kalu lagu ni… aku doh kecuk perut ni”.

Dang bersuare la pulok kawang yang ketige ni dengang berlagok macho seraye berkate “Mu nok takut bende gok awang eh… Kalu die tanye, mu jawap je la. Kalu mu tok tahu, mu bahang gi la jawap bende pun…. Janji mu jawap doh. Hok mu due ekor ni takut sangat bak pe…. Bukangnye tukang interbiuw tu nok makang mu. Cer mu tengok aku nih, rilek je. Siap buleh control macho lagi”.

Tibe mase yang ditunggu-tunggu, make name kawang kite yang pertame ni pun dipanggil.

Dalam 15 minit kemudian, kawang yang pertame ni pun kuor lah. Ape lagi macang kera kene belacang la kawang nombor due ni dok tanye ape soalan yang di tanye oleh tukang interbiuw tadi.

“Eh awang! menatang bende tukang interbiuw tanye mu tadi???”. awang nombor satu tadi pong jawap, “Susoh jugok soalan die, tapi aku tok ingak doh bende yang die tanye tadi, tapi se je yang aku ingak die tanye…. pengerusi TNB yang baru sape name. Aku pung jawaplah Datuk Jamaluddin Jarjis”.

Kawang nombor due pulok menyampuk “Ah sudoh! aku tok reti starang nok sebuk name tu. Guane nih awang? Aku rase nok terkecing doh ni. Ah! aku tulih kat tangan je la awang. Kalu die tanye senang le sikit aku nok jawak.”

Pastu sapok le pulok kawang nombor tige yang berlagok panda nih, “Bak pe yang mu jadi bodo sangak nih. Jangang tulih kat tangang, nanti tukang interbiuw tu napok mu tulih situ. Mu tulih kat getoh spenda mu tu. kalu die tanye, mu selok la sikit spenda mu, mu buat-buat la gatal kat perut. Pah tu mu kerling la sikit name pengerusi TNB tu”.

Ape lagi… kawang nombor due ni pong suke la dengor idea bernas kawang die tu. Tapi die tok tahu yang kawang die nombor tige tu pong panik gok, sebab die pong tok tahu nak sebut macang mane.

Name kawan nombor due pun dipanggil…. Dalang 20 minit kawang nombor due tok kuor2 lagi. Kawang yang nombor tige panik doh nape kawang die tu tok kuor2 lagi. 5 minit pah tu, kuor la kawang nombor due ni dengang muke tersenyum. Kawang nombor tige pong tanye la, amende soalang yang kuor, jawap la kawan no due ni, “Susoh gok soalang die tapi soalang pengerusi TNB tu aku buleh jawap… aku sempak selok spenda aku. Tukang interbiuw tok nampok aku selok tadi”.

Kawang nombor tige ni pong panik la. “Ah sudoh awang! aku pong sebenor nye tok tahu jugok nok sebuk name pengerusi TNB tu”.

Jawap lah kawang no due tadi. ” Mu tulih pade getoh spenda mu tu macang aku buat nih”

Kawan no tige pulok jawap,” Aku nok tulih macam mane aku tok pakai spenda”

Ape lagi kelang kabut le kawang kite. Tibe-tibe kawang no satu yang dari tadi berdiam diri tadi bagi idea….. “Ape bende yang susoh sangat ni awang, mu beri je spenda mu kat die kejap.”

Ape lagi bergegas la kawang2 ni pegi toilet untuk berpindoh suor dalang. Tok lame lepah tu name kawang no tige ni pong dipanggil. Dengang semangak berkobor-kobor dan rase confident yang amat sangat kawang kite ni masuk dalam bilik interbiuw tu. Tok sapa 10 minit kawan nombor 3 ni kuor sambil tergaru-garu kepale dengang muke kepelikkang. Kawang2 die yang dok luor ni tanye la kenape kuor awal sangat?

Kata kawang nombor tige, mase ahli panel tanye name pengerusi TNB tu, die jawap je la. Tapi, tok pasa-pasa semue ahli panel suke sampai kang ade yang mengalir-alir air mate tok tahang sangat. Pastu kawang2 ni tanye la, mase ahli panel ni tanye name pengerusi TNB tu, ape mu jawap. Dengang confident die bagitahu dengan kuat dan lantang… “Datuk Calvin Klien”.

Rupe-rupenye mase kawang ni berpindoh seluor dalang tadi, kawang yang sorang ni dah terpakai terbalik rupenye yang belakang ke depang, yang depang ke belakang. Name pengerusi TNB kat belakang, name jename spenda tu pulak kat depan. Tergelok besorlah kawang2 yang due orang lagi tu….. Gitulah cerite nye…. spang kederang sunggoh!!!

Wednesday, August 5, 2009

...dpt baju lagi...


smlm ari isenin...beliau dtg secara seperaisnYa...huhu..takajut jg aku...tiba2 ne manalipun dia bilang, di TOl tangjung Malim suda ne...astaga!..aku ingat dia maen2..besala dia 2 suka btul kasi main2 aku ne..eee~~taP nda pernah plak aku marah dia...syg bha mah dia!...dia dtg ari 2 lawa erk!..siapa pkai baju PDI...memang jenis brand baju aku minat!...e2 sudah wat aku tekejut jg ne!...taP y paling best dia juga belikn aku 1...hehehe..hep jg dpt baju..dr urg tercehnta lagi 2!...makeseH chenta!...nanT kalo bule kita beli byk2 bj PDI...beli banyak2, smpi penuh 1 almari...hahaha...lepas dpt kerja la kan..kalo skg ne nda bule...cuci mata jak lebh byk...nanT mo pg ki-iL mo pkai bj PDI ne...mn thn mo smpn dlm almari jak!...

Monday, August 3, 2009

...aDidaS Kuneng...

baju baru bha ne..jan jeles r..aku saja bha mo kasi tayang..mo kasi promot..sweater ne bkn sembarang sweater..sweater alah korean..bab smpi leher ne..aku pkai d tanjung malim bkn sebab tmpat ne sejuk tapi tersangat la panas..hahaha...ialah kalo aku suda membawa c putum II 2, kena lagi time tengahari, adoooiiiii...pns bha e2!...kalo lagi ko pkai baju pindik, maunya tebakar lenganku!..adalah jg nanT msk berita budak tebakar kapanasan, rupanya lengan terpanggang dek pns matahri...hahaha...graw jak bha!...urang bilang e2 br pns d dunia, blum lag pns d akhirat..bha! pa pun sepa2 y berminat mo mambali sweater gini..jgn la beli, nanT sm pulak!...hehehe

Saturday, August 1, 2009

...WelcoMe 2 myselF...

hehehe.....
ohoi~~~~~
senyum lah 2x...ahai~ cek mek molek!


aku kembali...lama juga aku nda muncul2 ne...cbuk bha ngan kerja2 ne...byk btul mo d kasi carita..taP nda kesampaian..ciwikku slalu ckp "ntahla belalang"...aku pon nda taw sepa la belalang 2!...aku mo cerita dari mn r~ mo start?...jap2 aku pikir2 dulu..bgs aku ceta dr awal kan...bule jg taw perkembgn y lalu2 2!...uk! smpi cne jak la mukadimah aku...


1st! aku mo ceta y paling the lastes la dulu pa y berlaku, d mn, sepa y terlibat,...hehehe...paling the lates mest la kejadian H1N1 d upC...br bha mo mangasitaw kunu..hehe,.. padahal lm suda ne..mo 1 mgu suda kejadian ne... smua blog2 bdk2 upC pon kasitaw...aku jak y lmbt pick up!...taP dlm kejadian virus bajangkit ne, tkt jg aku erk!..tkt kana jangkit...bha! suda dlm barita ari ne pon kasitaw 6 urg suda maTi...y kalima 2 budak2 br 12 thn lag umur 2...kasian ne...nda pa la...Tuhan syg sama dia jg 2!...taP kasian la kaluarganya...y kita ne, mesT berjaga2...Tap aku ne pon bha trip jagoan, nda mo pkai topeng!...urg puTi bilang "mask"...ciwikku pkai jg!, taP ari 2 pg Ki-iL aku pnjam...br 2, d Ki-iL bha br mo mamakai ne...hahaha...urg pon tgk2 jak...taP aku nda paduli...aku pkai jg..takut kana habuk kunu (padahal alasan jakbha 2 mo mamakai)!..hehe....




2nd! aku punya 'Decepticons Putum kaluar sudah!...hehehe...cumil jg mutur 2!...bule bajet2 student beli mutur...wlpn biasiswa JPA ku nda byk, taP dpt jg aku kasi kaluar mutur...bkn apa, Putum aku y dulu pon suda aku jual...kasian tgl kanangan jak n e...ada lag aku smpn gmbr dia...nanT la aku kasi tunjuk!...rindu jg aku sm si Putum I...taP pengganti nya lag mantap bha!...salesa butul jg aku mambawa ne...hehehe..bule suda aku jmpa bini ari2....sepa mo pinjam bule!, taP kana cas rm10, 2 jm..hahaha

Tuesday, May 12, 2009

kemBalinya aku ke kaMpung HalamanKu~~~

 Tarikh Penerbangan: 12 Mei 2009 
 Masa: 1700pm
 Kapal: MH2662

Keterangan diatas membuktikan aku balik...hehehe..taP buring juga bab aku tepaksa tunggu selama 6 jam untuk aku terbang! kecewa juga datang awal erk! taP mahu nda mahu tepaksa la..
pagi tad aku bangun awal jam 6.00am semata-mata mahu besiap awal. aku ikut bro bha tadi. Bro duan! hehee..dalam on tha way aku pigi KLIA 2 aku ngantuk betul! jadi ceta dia aku tetidur la kejap! panas lagi 2 time 2! apa nda SUN 2 menghadap aku! ka! aku yang menghadap SUN 2! 
urang sabah bilang SUN 2 sama dengan Matahari la bha 2! owh~~ aku pon baru tahu! hahaha...
gila sudah kali! tekanan ne! mengarut jak aku dalam blog ne..teda-teda bha! padahal aku mo kasitaw jak bha yang aku balik hari ini!...2 jak! buring2 dapat tenet dkt KLIA aku isi la Blog aku ne..Hari ne puas aku mkn! pagi mkn KEPC, pas2 makan BIc MaC plak! hahaha...kanyang!..
pasne kumpum tidur dalam flight!...bha e2 jak la aku bgtaw! nant aku update lagi la! kalo aku rajin la kan! hehehehe....

Friday, May 8, 2009

i Love You Mumy!

Orang kata aku lahir dari perut mak.. 
(bukan org kata...memang betul)
       
 
Bila dahaga, yang susukan aku....
mak                              
Bila lapar, yang suapkan aku....
mak                                
Bila keseorangan, yang sentiasa di sampingku.. ..
mak                      
Kata mak, perkataan pertama yang aku sebut....
Mak                        
Bila bangun tidur, aku cari....
mak                                
Bila nangis, orang pertama yang datang ....
mak                          
Bila nak bermanja, aku dekati....
mak                              
Bila nak bergesel, aku duduk sebelah....
mak                            
Bila sedih, yang boleh memujukku hanya....
mak                          
Bila nakal, yang memarahi aku....
mak                              
Bila merajuk, yang memujukku cuma....
mak                            
Bila melakukan kesalahan, yang paling cepat marah....
mak                    
Bila takut, yang tenangkan aku....
mak                              
Bila nak peluk, yang aku suka peluk....
mak                            
Aku selalu teringatkan ....
mak                                  
Bila sedih, aku mesti talipon....
mak                              
Bila seronok, orang pertama aku nak beritahu.....
mak                        
Bila bengang.. aku suka luah pada..
mak                              
Bila takut, aku selalu panggil... 
"mmaaakkkk! "                          
Bila sakit, orang paling risau adalah....
mak                          
Bila nak exam, orang paling sibuk juga....
mak                          
Bila buat hal, yang marah aku dulu....
mak                            
Bila ada masalah, yang paling risau.... 
mak                            
Yang masih peluk dan cium aku sampai hari ni.. 
mak                        
Yang selalu masak makanan kegemaranku....
mak                          
kalau balik ke kampung, yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk.....
mak               
Yang selalu simpan dan kemaskan barang-barang aku....
mak                    
Yang selalu berleter kat aku...
mak                                
Yang selalu puji aku....
mak                                    
Yang selalu nasihat aku....
mak                                  
Bila nak kahwin..Orang pertama aku tunjuk dan rujuk.....
mak     
               

Aku ada pasangan hidup sendiri....
       
                         
Bila seronok, aku cari....pasanganku                              
Bila sedih, aku cari....
mak 
                                   
Bila berjaya, aku ceritakan pada....pasanganku                          
Bila gagal, aku ceritakan pada....
mak     
                         

Bila bahagia, aku peluk erat....pasanganku                            
Bila berduka, aku peluk erat....
emakku   
                          
Bila nak bercuti, aku bawa....pasanganku                            
Bila sibuk, aku hantar anak ke rumah....
mak   
                        
Bila sambut hari-hari istimewa. Aku bagi hadiah pada pasanganku                    
Bila sambut hari ibu...aku cuma dapat ucapkan “Selamat Hari Ibu” 
              
Selalu.. aku ingat pasanganku
 
Selalu.. mak ingat kat aku 
                                  
Bila-bila... aku akan talipon pasanganku   
Entah bila... aku nak talipon 
mak 
                              
Selalu...aku belikan hadiah untuk pasanganku                          
Entah bila... aku nak belikan hadiah untuk 
emak       
                  
Renungkan:   
"Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja... bolehkah kau kirim wang untuk mak?        
mak bukan nak banyak... lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah".
                
Berderai air mata jika kita mendengarnya........  
 
                   

Tapi kalau mak sudah tiada.....
..... 
MAKKKKK...RINDU MAK.... RINDU SANGAT....
       
     
  

Berapa ramai yang sanggup
 menyuapkan ibunya.... 
berapa ramai yang sanggup
 mencuci muntah ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup
 mengantikan lampin ibunya..... 
berapa ramai yang sanggup
 membersihkan najis ibunya....... 
berapa ramai yang sanggup
 membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya....   
berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya.....

dan akhir sekali  berapa ramai yang sembahyang JENAZAH ibunya......

Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu. Si ibu segera mengesatkan tangan di apron menyambut kertas yang dihulurkan oleh si anak lalu membacanya.Kos upah membantu ibu:

1) Tolong pergi kedai : RM4.00
2) Tolong jaga adik : RM4..00
3) Tolong buang sampah : RM1.00
4) Tolong kemas bilik : RM2.00
5) Tolong siram bunga : RM3.00
6) Tolong sapu sampah : RM3.00
Jumlah : RM17.00

Selesai membaca, si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar si mindanya. Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama.

1) Kos mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA
2) Kos berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA
3) Kos air mata yang menitis keranamu - PERCUMA
4) Kos kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA
5) Kos menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku - PERCUMA


Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh siibu. Si anak menatap wajah ibu,memeluknya dan berkata,

"Saya Sayangkan Ibu". Kemudian si anak mengambil pen dan menulis "Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya.


Thursday, April 16, 2009

keJadian menaRik di Besout 2


untuk pengetahuan bersama! video ni aku dpt dari YDP Hidayat@Ketua Kampung Felda Besaout 2! he3~~~ video ni memaparkan saat2 genting , bagaimana kejadian memancing bertukar kepada kejadian ngeri! ui! takut juga aku (tersengih2). mest tak phm kan! takpela, bdk2 yg pegi program ari 2 mest phm pyn beb! sblm ako menceritakan kisah ini, ijinkan aku ketawa 10 harakat! HAHAHAHAHAHAHAHAHAHA~~ (moral: tak bgs ketawakan urg lain ni!). Kisah bermula......
masa 2 aku senang ati ~sangatlah~ bab dpt memancing, setelah sekian lama tak memancing!he3~~
aku tgk diorg kengkawan aku mcm best jak mancing ikang! aku pon join la! nafsu mancing menguasai diri ini!

video



aku mls la sebenarnya nak ceta pnjg2. bkn apa! bab menaip2 nie mmg aku lemah. kalo ikut standard ISO, JSU, JPU, JSJ, JPJ & seangkatannya aku mang tak layak la nak ikut bertanding menaik lelaju ni! he3~~meh aku ringkaskan kejadian tersebut!




diorg 2! ramai2 naik kat atas jeti! mn taknya roboh! runtuh! akibat dek kekejaman, kedegilan, keramai-ramaian memancingan! ha3~~~




kesian kaT jeTi ni! beliau teraniaya~~~
marilah kita sm2 mengucapkan takziah keatas beliau!












moral aku nak bgtaw d cnie! memancing 2 biarlah banyak bersabar! sbr itu separuh drpd man! eh!! ni slh skrip ke apa? he3~~sm2 kita muhasabah dr! ceramah la pulak!
neway aku sangat hepy dpt mancing, dpt ikang besang (besar), surylah! he3, br nak blajo ckp Ganu! cIk beliau mt mf byk2 kalo tatabahasa Ganu urg slh! byk lagi nak kungsi maklumat ni!
taPi kaming sun la! nanT smbg erk!





gosip wanita!

smBg puTum~~~


ceTa psL "NoName" da! skg jom ceTa psl aku dan kuaRga anGkat aku pLak! KejaDIan 2 br jak hapen! adalah 2 hari yang lepas! kaT seblah ne bajeT TiTle la kut!
kikiki~~~~









"MeNimba BakTi, MeNabur BakTi" itulah yg tertulis d blkgku! bg aku la kan, apa yg ako baktikan 1 jak pon, cat bata sepanjang kat tepi jln kg 2! 2 pon ms gotong royong! yang lain g motivasi, e2 plak d katakn menimba bakTi. ha3~~betulkah? tak taw la aku! tapi yang bestnya, aku, atan ngan kerul 1 kuarga angkt yg sm. kerja kitorng melantak jak kat umah 2! smpi ibu kitaorg krm mknan kalo g mn2! he3~~~ sayang ibU~~tema kaseh ibu!~~~muah!~~kikiki~~





ni lah ako & the geng bersaMa kuarga angkatku!

daRi kIri atas: Aku, kak Long, Angah,
daRi KIri bawah: atan+adik, Ibu, angah, keRul










dis is my home swet home! taklaH~~kikiki~~ nama ayah & ibu angKat aku!








untuk pengetahuan Am, budak ni tersangat2 la nakal, taPi dalam kenakalan beliau terselit jglah nak jadi bdk baik.(konon2nya la) he3~~~.

*p/s: tgk muka pon da tahu! konfim bdk naKal!


tangan jak "peace" taPi muka naK mkn urg!he3~~adik! aramaiTi!














mY teaM of GotOng & RoYong!
he3~~~teaM nie ngan semaNgaT meNGecaT 1 kg. eh! bkn! menGecaT baTuBata sePanjang tepi jalan!











bukTi kukuh! aku sgtlah bersungguh2 menjalankan tema 'MenabUr BakTi"..he3~~~












inilah hasil kerjaya ku! adoyai! emak antar jauh2 g bljr bkn g mengecat! kikiki~~~

*p/s moral: janGan mengira sangat!

saMbunG bAlik ceTa puTum~~~

ala~~ari Ne br nak stat smbg ceTa blog ne. Urang lain ari2 buat. takpela, skg da on9 blk.
ari ne, engat mo smbg ceta psl putum, tajuk pun da mang nak smbg psl putum.nanT2 jela k.
ako mo ceta dulu psl kusing! eh! bkn! kuTcing! eh! slh lagi! kucIng. bkn y kat Sarawak 2! taP sejenis speses yg ada 4 beautiful kaki's, ada 2 ear's baTman, 2 ais like caTwoman.~~~he3~~






jom berkenal-kenalan ngan beLiau!

kucIng ni d berI naMa 'NoName'. Lahir pada: hrm~~ntah! awg jmpa dkt longkang ari 2! (ntah bila, smpi rumah jak awg ngah mandkn beliau). no. Ic D20062028029. he3~~Makanan kegemaran Wiskes! (ada protin,karbohidrat, lemak & mcm2 lagi) ntah sepa yg beli!

Rasanya e2 jak kut yg bule di kungsi bersama cIk NoName!
kaLo ada sebaraNg cadanGan untuk nama beliau d alu-alukan~~~